Si të ndihmojmë?

Si të ndihmojmë një të mbijetuar të dhunës ?

Gjëja më e rëndësishme për të bërë është të dëgjosh pa gjykuar, duke respektuar vendimet e saj dhe duke e ndihmuar atë të gjejë mënyra për t’u bërë më e fortë dhe më e sigurt.

Dëgjoni atë që ajo ka për të thënë.

Besoni atë që ju thotë ajo. Ajo do të marrë shumë për të që të flasë me ju. Njerëzit kanë më shumë gjasa të mbulojnë ose minimizojnë abuzimin, në vend që ta bëjnë atë ose të ekzagjerojnë. Ju mund të gjeni të vështirë të imagjinoni dikë që e dini se mund të sillet në mënyrë abuzive. Por personi që është abuziv ndoshta do t’ju tregojë një anë shumë të ndryshme nga ana e viktimës që sheh.

Merrni seriozisht abuzimin. Abuzimi mund të jetë fizikisht dhe emocionalisht i dëmshëm. Mos e nënvlerësoni rrezikun që ajo mund të jetë në.

Ndihmoni atë të njohë abuzimet dhe të kuptojë se si ajo mund të prekë fëmijët e saj.

Thuaji asaj që mendoni se ajo ka qenë e guximshme të jetë në gjendje të flasë për abuzimin dhe të jetë në gjendje të vazhdojë pavarësisht abuzimit.

Ndihmoni të krijoni besimin e saj në vetvete.

Ndihmoni atë të kuptojë se abuzimi nuk është faji i saj dhe se askush nuk meriton të keqpërdoret, pavarësisht se çfarë bëjnë ata. Le të dijë se mënyra se si partneri i saj po e trajton atë është e gabuar. Për shembull, “Askush, as edhe burri juaj, nuk ka të drejtë të ju keqtrajtojë”

Ndihmën e saj për të mbrojtur veten. Ju mund të thoni ‘Kam frikë se çfarë mund të bëjë për ju ose për fëmijët tuaj ‘ ose ‘Jam e shqetësuar se do të përkeqësohet situata’. Bisedoni me atë se si ajo mendon se mund ta mbrojë veten. Ndihmoni atë të mendojë për atë që mund të bëjë dhe të shohë se si mund ta ndihmoni për ta arritur atë.

Ofroni ndihmë praktike si fëmijë për një kohë, duke ngrënë një vakt për të, duke ofruar një vend të sigurt për të qëndruar, transportuar ose shoqëruar atë në gjykatë etj.

Respekto të drejtën e saj për të marrë vendimet e saj, edhe nëse nuk pajtohesh me ta. Respekto vlerat dhe besimet e saj kulturore apo fetare.

Mbani një nivel të kontaktit të rregullt me të. Mundësia e një bisede të rregullt me një mik apo një të afërm mbështetës mund të jetë shumë i rëndësishëm.

Tregojeni për shërbimet që janë në dispozicion. Kujtojeni atë që nëse ajo e quan një shërbim, ajo mund të marrë vetëm mbështetje dhe informacione, ata nuk do ta shtyjnë atë të largohet nëse nuk dëshiron.

Mbani mbështetjen e saj pasi ajo la marrëdhënie. Periudha e ndarjes mund të jetë një kohë e rrezikshme për të, pasi abuzimi mund të rritet. Ajo mund të ketë nevojë për mbështetje praktike dhe inkurajim për ta ndihmuar atë të krijojë një jetë të re dhe të shërohet nga abuzimi. Ajo gjithashtu mund të kërkojë këshillime ose të bashkohet me një grup mbështetës.

Mos e fajësoni atë për keqpërdorime ose mos bëni pyetje si: “çfarë keni bërë që ai të trajtojë ju si kjo?” Ose ‘pse e vendosni atë?’ Ose si mund të jesh akoma i dashuruar me të? “Këto pyetje sugjerojnë se ajo është disi faji i saj.

Mos vazhdoni të përpiqeni të kuptoni ‘arsyet’ për abuzimin. Përqendrohuni në mbështetjen e personit që abuzohet.

Mos të jetë kritik nëse thotë se ende e do partnerin e saj, ose nëse ajo largohet, por pastaj kthehet në marrëdhënie. Lënia e një partneri abuziv kërkon kohë, dhe mbështetja juaj është me të vërtetë e rëndësishme.

Mos kritikoni partnerin e saj. Kritikoni sjelljen abuzive dhe lejoni që ajo të dijë se askush nuk ka të drejtë ta abuzojë atë (për shembull, thonë “partneri juaj nuk duhet te të trajtojë si kjo”). Kritika e partnerit të saj ka të ngjarë të bëjë që ajo të dëshirojë ta mbrojë atë.

Mos i jepni këshilla, ose tregoni asaj se çfarë do të bëni. Kjo vetëm do të zvogëlojë besimin e saj në marrjen e vendimeve të saj. Dëgjoni atë dhe jepni informacionin e saj, jo këshilla.

Mos e shtypni atë të largoheni ose të përpiqeni të merrni vendime në emër të saj. Përqendrohuni në dëgjimin dhe mbështetjen e saj për të marrë vendimet e saj. Ajo e njeh situatën e saj më të mirë.

Ndihmo për të rritur sigurinë e saj

Nëse ajo është duke qëndruar në marrëdhënie ose është ndarë, është e rëndësishme të mendosh se si mund të mbrohet nga abuzimi i mëtejshëm.

Close Menu