About WWC

Women's Wellness Center (WWC) non-governmental organization

Center for Women's Wellness - Safe House

Women's Wellness Center (WWC) is a non-governmental organization working in the Pec region. Center for Women's Wellness Center (WWC) was opened in November 1999 in collaboration with the women of the local community to ensure a safe and confidential environment in which women, the violence survivors in the family can receive counseling on health needs, social, educational, psychological, legal and social.
WWC is registered as a local NGO in May 2001 and opened a safe house in December 2002.
We are a source of refuge for thousands of women and children who experience domestic violence in the Pec region. Women's Wellness Center offers support and services for housing and education, advocacy and leadership to form a nonviolent future for women and children.
We collaborate with various institutions to approach women and children quality services and free.

Çfarë është abuzimi?

Çdo çift ka argumente apo mosmarrëveshje. Në një marrëdhënie të respektueshme dhe të barabartë, të dy partnerët ndjehen të lirë të shprehin mendimet e tyre, të marrin vendimet e tyre, të jenë vetë dhe të thonë jo për seksin.

Por kjo nuk ndodh kur dikush është abuziv. Në një marrëdhënie abuzive, një partner përpiqet të dominojë tjetrin përmes dëmtimit fizik, kritikave, kërkesave, kërcënimeve ose presionit seksual. Për viktimën dhe fëmijët e saj, kjo sjellje mund të jetë shumë e rrezikshme, e frikshme, konfuze dhe e dëmshme.

Abuzimi psikologjik ose emocional mund të jetë po aq i dëmshëm sa edhe abuzimi fizik. Abuzimi në një marrëdhënie nuk është kurrë i pranueshëm, pavarësisht nga rrethanat dhe nuk është kurrë faji i viktimës. Abuzimi nuk shkaktohet nga alkooli, stresi ose sjellja e viktimës. Abuzimi ndodh sepse abuzuesi dëshiron të kontrollojë dhe manipulojë personin tjetër. Sulmet fizike dhe seksuale, kërcënimet dhe stalking janë krime dhe mund të raportohen në polici.

“Familja dhe miqtë e mi nuk mendonin se ishte” aq e keqe “, sepse ai vetëm më goditi fizikisht një herë. Por të metat dhe manipulimet ishin shumë më keq, mënyrën se si ai e kontrollonte jetën time.

Pse thjesht nuk largohet?

Mund të jetë e vështirë të kuptohet pse dikush do të qëndronte në një marrëdhënie nëse ajo po trajtohej kaq keq. Largimi mund të duket të jetë një zgjidhje e thjeshtë. Ju mund të mendoni se abuzimi është pjesërisht faji i saj, sepse ajo vendos me të, ose se ajo është e dobët ose e trashë nëse qëndron.

Është e vështirë të imagjinohet se si është keqtrajtuar kur nuk jeni vetë në situatë. Nga jashtë, mund të duket më lehtë të largohet nga sa është me të vërtetë. Mund të jetë shumë e vështirë të largohet nga një partner abuziv. Kjo është një gjë e rëndësishme për miqtë dhe familjen për të kuptuar.

Arsyet pse mund të jetë kaq e vështirë për t'u larguar

Ajo ka frikë se çfarë do të bëjë abuzuesi nëse largohet. Personi që është abuziv mund të ketë kërcënuar të dëmtojë atë, të afërmit e saj, ose fëmijët, kafshët shtëpiake ose pronën. Ata mund të kërcënojnë të bëjnë vetëvrasje nëse ajo flet për largimin. Shumë viktima zbulojnë se abuzimi vazhdon ose përkeqësohet pasi ata largohen.

Ajo ende e do partnerin e saj, sepse ai ose ajo nuk është abuziv gjatë gjithë kohës.

Ajo ka një angazhim për marrëdhënien ose besimin se martesa është përgjithmonë, për ‘më mirë ose më keq’.

Ajo shpreson se partneri i saj do të ndryshojë. Nganjëherë personi abuziv mund të premtojë  se do të ndryshojë. Ajo mund të mendojë se nëse abuzuesi ndalon të pijë, abuzimi do të ndalet.

Ajo mendon se abuzimi është faji i saj.

Ajo ndjen se duhet të qëndrojë për hir të fëmijëve, dhe se është mirë të jetosh me të dy prindërit. Partneri i saj mund të ketë kërcënuar të marrë ose të dëmtojë fëmijët.

Mungesa e besimit. Personi i cili është abuzues do të përpiqet qëllimisht të prishë besimin e partnerit të tyre dhe ta bëjë atë të ndihet sikur është budalla, e pashpresë dhe përgjegjëse për abuzimin. Ajo mund të ndihet e pafuqishme dhe e paaftë për të marrë vendime.

Izolimi dhe vetmia. Personi që është abuziv mund të jetë përpjekur ta ndërpresë atë nga kontakti me familjen ose miqtë. Ajo mund të ketë frikë të përballojë vetë. Nëse gjuha angleze nuk është gjuha e parë ajo mund të ndihet veçanërisht e izoluar.

Presion për të qëndruar nga familja. Ajo mund të frikësohet nga refuzimi i bashkësisë ose familjes së saj nëse ajo largohet.

Ajo mund të mendojnë se ajo nuk mund të qendroj  larg nga partneri i saj për shkak se ata jetojnë në një zonë rurale, ose për shkak se ata kanë të njëjtat miq .

Ajo nuk ka mjetet për të mbijetuar nëse lidhja përfundon. Ajo nuk ka nje vend  që të jetojë, ose të ketë akses në para ose transport, veçanërisht nëse jeton në një zonë të izoluar. Ajo mund të varet nga të ardhurat e partnerit të saj. Nëse ajo ka një paaftësi, ajo mund të varet nga abuzuesi për ndihmë.

Largimi nga një partner abuziv mund të jetë ndonjëherë mjaft i rrezikshëm. Abuzimi mund të vazhdojë ose të rritet pasi të largohet. Ndihmoni atë  të vendosë se çfarë mund të bëjë dhe të marrë në konsideratë sigurinë e saj nëse ajo vendos të qëndrojë ose të largohet. Ajo mund të dëshirojë të kontaktojë një shërbim për të folur për mënyrën e mbrojtjes

“Kur i thashë se si më ka keqtrajtuar, motra  im më tha” por ti e  le ta bëjë atë “sikur të ishte faji im.

“Familja ime e dinte se unë isha duke u abuzuar dhe se ndihesha i bllokuar, por ata nuk thanë asgjë për këtë derisa më në fund u largova. Do të  me kishte ndihmuar nëse do të kishin thënë se sjellja e tij nuk ishte në rregull, sepse mendova se ishte normale.

Nëse ata do të thoshin se unë isha një person i mirë dhe se ata ishin aty nëse me  duhej, do të kishte bërë shumë më lehtë largimin tim”.

Si mund të ndihmoj?

Gjëja më e rëndësishme për të bërë është të dëgjosh pa gjykuar, duke respektuar vendimet e saj dhe duke e ndihmuar atë të gjejë mënyra për t'u bërë më e fortë dhe më e sigurt. Dëgjoni atë që ajo ka për të thënë. Besoni atë që ju thotë ajo. Merrni seriozisht abuzimin. Abuzimi mund të jetë fizikisht dhe emocionalisht i dëmshëm. Mos e nënvlerësoni rrezikun që ajo mund të jetë në. Ndihmoni atë të njohë abuzimet dhe të kuptojë se si ajo mund të prekë fëmijët e saj. Thuaji asaj që mendoni se ajo ka qenë e guximshme të jetë në gjendje të flasë për abuzimin dhe të jetë në gjendje të vazhdojë pavarësisht abuzimit. Ndihmoni të krijoni besimin e saj në vetvete. Ndihmoni atë të kuptojë se abuzimi nuk është faji i saj dhe se askush nuk meriton të keqpërdoret, pavarësisht se çfarë bëjnë ata. Le të dijë se mënyra se si partneri i saj po e trajton atë është e gabuar. Për shembull, "Askush, as edhe burri juaj, nuk ka të drejtë të keqtrajtojë" Respekto të drejtën e saj për të marrë vendimet e saj, edhe nëse nuk pajtohesh me ta. Respekto vlerat dhe besimet e saj kulturore apo fetare. Mbani një nivel të kontaktit të rregullt me të. Mundësia e një bisede të rregullt me një mik apo një të afërm mbështetës mund të jetë shumë i rëndësishëm. Tregojeni për shërbimet që janë në dispozicion. Kujtojeni atë që nëse ajo e quan një shërbim, ajo mund të marrë vetëm mbështetje dhe informacione, ata nuk do ta shtyjnë atë të largohet nëse nuk dëshiron. Periudha e ndarjes mund të jetë një kohë e rrezikshme për të, pasi abuzimi mund të rritet. Ajo mund të ketë nevojë për mbështetje praktike dhe inkurajim për ta ndihmuar atë të krijojë një jetë të re dhe të shërohet nga abuzimi. Ajo gjithashtu mund të kërkojë këshillime ose të bashkohet me një grup mbështetës. Mos e fajësoni atë për keqpërdorime ose mos bëni pyetje si: "çfarë keni bërë që ai të trajtojë ju si kjo?" Ose 'pse e vendosni atë?' Ose si mund të jesh akoma i dashuruar me të? "Këto pyetje sugjerojnë se ajo është disi faji i saj. Mos kritikoni partnerin e saj. Kritikoni sjelljen abuzive dhe lejeni që ajo të dijë se askush nuk ka të drejtë ta abuzojë atë (për shembull, thonë "partneri juaj nuk duhet të të trajtojë si kjo"). Kritika e partnerit të saj ka të ngjarë të bëjë që ajo të dëshirojë ta mbrojë atë.

Close Menu